Izbira Sandy Bridge matične plošče

Objavljeno: 26. Apr 2011

 

Kot vedno ob menjavi čipovja, se tudi tokrat srečujemo z uporabniki, ki nimajo potrebnega predhodnega znanja za optimalno izbiro ustrezne matične plošče. Veliko pa je tudi uporabnikov, ki dandanes enostavno nimajo časa in volje, da bi pred lastno izbiro dodobra preštudirali situacijo na trgu.

 

 

Njim namenjen je ta tekst, kjer bomo zelo na kratko izpostavili glavne razlike in lastnosti, ki vplivajo na izbiro nove sandy bridge matične plošče s podnožjem 1155.

 

 

Najprej je potrebno povedati, da za socket 1155 obstaja več vrst čipovja. Za večino ljudi so ta hip najbolj zanimivi naslednji:

 

 

H67 / omogoča uporabo v procesor integrirane grafike, ne omogoča pa spreminjanja množilnika pri K modelih procesorjev. Pravtako ni primeren za uporabo dveh ločenih grafičnih kartic, predvsem v SLI načinu. Najpogostejša izbira za nezahtevno domačo uporabo, torej ¨stock¨ frekvenca procesorja in uporaba integrirane grafike oziroma ene grafične kartice.

 

P67 / ne omogoča uporabo v procesor integrirane grafike, omogoča pa spreminjanje množilnika pri K modelih procesorjev. Nekateri modeli plošč različnih proizvajalcev so primerni tudi za uporabo z več kot eno grafično kartico (SLI, Crossfire). Najpomembnejše razlike med njimi so različni zunanji in notranji priklopi ter napajalni del same plošče. Najpogostejša izbira za naprednejše uporabnike.

 

Q67 / omogoča oddaljen management računalniškega sistema na osnovi Intel AMT tehnologije. Primeren predvsem za podjetja, ki želijo optimizacijo nadzora in vzdrževanja strojne in programske opreme.

 

 

Prihaja pa tudi novi čipset Z68, ki bo združeval prednosti H67 in P67 čipovja, poleg tega pa prinaša še nekaj novosti. Omogočal bo namreč tako uporabo integrirane grafike, kot tudi spreminjanje množilnika odklenjenih procesorjev (končnica K) za podnožje 1155. Poleg tega bo omogočal SSD caching (predpomnenje s pomočjo SSD).

 

Še dodatna prednost čipovja Z68 pa bo v povezavi s podjetjem Lucidlogix.
Po precej neuspešnem poizkusu s Hydra čipom, ima morda podjetje končno v rokavu boljšega aduta, ki sliši na ime Virtu.


Namreč, Intel Quick Sync, ki omogoča strojno pospešeno kodiranje in dekodiranje video vsebin, posebej primernih za predvajanje na prenosnih napravah, je do sedaj deloval le v povezavi Sandy bridge procesorja in H67 matične plošče. Med uporabo Quick Sync je moral biti monitor priključen na integrirano grafiko, to pa je veliko večino interesentov odvrnilo od nakupa. Zakaj? Večina njih namreč želi za določene druge aplikacije koristiti precej zmogljivejšo samostojno grafično kartico. Za veliko večino pa fizično preklapljanje med izhodi in ponovni zagon sistema ne pridejo v upoštev.

 

Lucidlogix je zato razvil programsko opremo za virtualizacijo grafičnih kartic, katera bo omogočala enostavno uporabo v procesor integrirane grafike in dodatne ločene grafične kartice. Tako bodo uporabniki pripravljeni na vse možnosti, od grafične obdelave do igranja najnovejših iger, prav tako pa bodo za dekodiranje vsebin lahko izkoristili vse prednosti v procesor vgrajenega Quick Sync.

 

Virtu bo proizvajalcem matičnih plošč na voljo v obliki licenciranja. Podporo Virtu bomo verjetno prepoznali po logotipu, podobno kot naprimer podpora Sli in Crossfire. Zaenkrat je znano da bodo podporo Virtu imele tudi nekatere H67 plošče, torej optimalna izbira za tiste, ki dodatne ločene grafične kartice ne potrebujejo.

 

 

Za Xeon Sandy Bridge procesorje najdemo 3 izvedbe Bromolow intelovega čipovja.C202 / podpora ECC, samo sata II, ne omogoča koriščenja v procesor integrirane grafike
C204 / podpora ECC, sata II in III, ne omogoča koriščenja v procesor integrirane grafike
C206 / podpora ECC, sata II in III, omogoča koriščenje v procesor integrirane grafike
 

  • Anketa
  • Ali vam tišina računalnika veliko pomeni?
  •   
 


1